arsyttavat-sanat-ja-sanonnat

Hauskalla tavalla eroon ärsyttävistä sanoista

Onko perheessäsi tai työkavereissasi ihmisiä, joiden tavat, maneerit tai muut jatkuvasti toistuvat toiminnot saavat sinut välillä hulluuden partaalle? Oletko maininnut kyseisistä asioista vai kärvistellyt omassa mielessäsi kiukkua puhisten? 

Seuraavan vinkin avulla muutos parempaan on mahdollinen ja vieläpä hauskalla tavalla toteutettuna. Myös omia, itseäsi (tai muita) häiritseviä tottumuksiasi pystyt helposti kontrolloimaan seuraavalla, leikkisällä ohjeella. Onnistumisen vaatimuksena on ainoastaan kaikkien osallistujien halu sitoutua yhden päivän ajaksi haasteeseen. 

Haasteen bonuksena hyväntekeväisyys

Toteutusajankohdaksi sopii hyvin päivä, jolloin kaikki haasteeseen osallistujat ovat tekemisissä toistensa kanssa ajallisesti paljon. Haaste alkaa heti herättyäsi.

 Ideana on keskustella edellisenä iltana aiheesta porukalla. Tässä vaiheessa myös haasteen säännöt käydään läpi. Eli ketkä osallistuvat, haasteen pituus, mistä seuraa euron kilahdus hyväntekeväisyyteen ja päätavoitteena yhteinen ja hauska kokemus.

 Jokainen saa sanoa, mikä asia läheisessä tai hänen tekemisissään ärsyttää itseä. Tämä tehdään hyvässä hengessä ja syyttelemättä. Asioiden pitää olla sellaisia, joita pystyy muuttamaan itse niin halutessaan. Esimerkkinä vaikkapa kiroilun lopettaminen tai lelujen siivoaminen oma-aloitteisesti. 

Seuraavaksi valitaan porukalla jokin hyväntekeväisyyskohde, jolle haasteessa mahdollisesti kerätyt varat lahjoitetaan. Haasteen tärkein sääntö on, että aina kun lipsahdat vanhaan tapaasi, lahjoitat euron hyväntekeväisyyteen. Esimerkkinä, jos aloitat kirosanan ääneen, euro napsahtaa välittömästi hyväntekeväisyyteen. 

Kello ja kolikot

Haasteessa toivotaan myös osallistujien rehellisyyttä itselleen ja muille. Jos yksin ollessasi huomaat lipsahtavasi vanhoille tavoille, rehellisesti kerrot tästä myös muille. Yhteisesti on myös sovittu paikka ja tapa pitää kirjanpitoa lipsumisista. Tukkimiehenkirjanpito toimii tässä mainiona apuna.

Haastetta jatketaan nukkumaanmenoon asti. Seuraavana aamuna käydään yhdessä läpi kirjanpito ja tarvittaessa tehdään lahjoitus hyväntekeväisyyskohteeseen. Samalla voidaan keskustella haasteen tunnelmista ja oliko siitä mitään hyötyä. Rahan menettäminen motivoi useita tsemppaamaan enemmän. 

Tunnistatko jonkin näistä piirteistä itsessäsi tai läheisessäsi?

Mitä sitten voisivat olla nämä toisissa ärsytystä herättävät asiat? Tässä muutama vinkki, joita voi läsnäolemalla ja itseään paremmin tiedostamalla muuttaa itsessään.

  • erilaiset ärsyttävät sanat ja sanonnat (jos kiinnostut aiheesta enemmän, Suuri ällösanakirja listaa käyttökielemme inhokkisanoja kattavasti)
  • maneerit (kaavamainen toimintatapa, joka toistuu usein ja ihmisen itse sitä yleensä huomaamatta. Esimerkkeinä sormien naksauttelu tai sylkeminen.)
  • toistuvat käytöstavat kotioloissa (esimerkiksi kaapin oven auki jättäminen tai tavaroiden jättäminen siihen mihin ne sattuvat tippumaan jne.)
  • korvamadot, jotka haluavat tulla myös muiden kiusaksi (jatkuva saman kappaleen hyräily tai laulaminen ääneen)

Mitä hyvää haasteen toteuttamisesta seuraa?

Tämä haaste kääntää huomion sisäänpäin ja itsesi tarkkailuun. Myös itsensä haastaminen ja omalle epämukavuusalueelle meneminen tuo tunteen merkityksellisyydestä ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan elämäämme. Haasteessa vaaditaan sitoutumista päivän ajaksi. Erityisesti lapsille tämä on hieno saavutus, jos fokus pysyy yllä koko päivän ajan. Olemalla läsnä siinä mitä milloinkin tekee, itsekuria on helpompi ylläpitää ja lipsahduksilta välttyy helpommin. 

Pääasiassa haasteen on kuitenkin tarkoitus olla hauska! Luoda yhteistä tekemistä, jolla on määränpää. Ihmiselle hyvän tekeminen lahjoituksen muodossa saa myös oman olon tuntumaan hyvältä. Jos siis oma haaste ei aivan mennyt niin kuin olit toivonut, voit aina lohduttautua ajatuksella, että hyväntekeväisyyskohde kiittää suuremmasta lahjoituksestasi.

Haasteessa myös punnitset rehellisyyttäsi sekä itseäsi että muita kohtaan. Tästäkin voi olla hyvä keskustella jälkikäteen, oliko se helppoa vai vaikeaa. Yhteinen tavoite luo myös yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hyvin onnistuessaan haasteen jälkeinen yhdessäolo on kaikille mieluisampaa ärsyttävien asioiden ollessa vähäisempiä. 

Monelle voi olla haastavaa kertoa toiselle, mikä toisessa ärsyttää. Kun tämä tehdään hyvässä hengessä ja pilke silmäkulmassa, kaikille osallisille jää hyvä mieli. Vaatii rohkeutta olla avoin ja vaatii rohkeutta ottaa negatiivista palautetta vastaan. Yhteisellä sopimuksella tämä kuitenkin on mahdollista.

 Ensimmäisessä haasteessa asiat voivat olla helpommin ja vaivattomammin muutettavia. Jos innostuksesi jatkuu, seuraavilla kierroksilla voit lisätä panoksia ja yrittää haastavampia muutoksia. 

Entä jos tämäkään ei auta

Joskus voi käydä myös niin, että haastematkallesi tulee esteitä ja muuttuvia tekijöitä. Siinä vaiheessa on hyvä tarkastella omaa sitoutumistasi. Oletko oikeasti halukas tekemään muutoksen. Jos vastaat kyllä, onnistut haasteessa!

Muuttuvat tekijät vaikuttavat haasteessa onnistumiseen. Voit myös ajatella esimerkiksi päivän aikana tulevat yllättävät vastoinkäymiset testinä haasteessa onnistumiselle. Kun pidät pintasi haastavissa tilanteissa, normaalissa arjessa homma sujuu siis helposti.

Jos haluat perehtyä yleisimpiin suomalaisten inhoamiin sanoihin, googlaa luettelo ärsyttävistä sanoista. Myös ärsyttävimmät sanat 2020 voi saada verenpaineesi nousemaan. Ehkä haluat pohtia, kuinka paljon itse näitä käytät. Entä häiritseekö sinua, jos muut niitä käyttävät?

Jos sinulla tai muulla haasteeseen osallistuvalla on häiritsevä korvamato, neljä hyvää vinkkiä sen hallitsemiseen löytyy osoitteesta yle.fi ja Miten päästä eroon korvamadosta? Tutkija listaa neljä vinkkiä.

Elämä haasteen jälkeen

Haasteen yksi perusoivallus on se, kuinka ikävistä tai ärsyttävistä asioista pystyt oman mielikuvituksesi avulla luomaan hauskan yhteisen tekemisen. 

Tämä haaste on myös monikäyttöinen ; voit toistaa sitä vaikkapa päivittäin ja eri yhteyksissä. Asioiden pilkkominen (tässä tapauksessa esim. sana päivässä) pieniin osiin, helpottaa onnistumistasi ja tuo onnistumisen myönteisiä tunteita. Myös motivaatio jatkaa säilyy pieniä askelia ottaessasi helpommin. Panoksen asettaminen, eli tässä tapauksessa rahan menettäminen, on tärkeää. Se motivoi sinua yrittämään kovemmin. 

Jos toteutat haastetta perheesi kanssa, saatte yhteisen ja erilaisen kokemuksen. Ja uskoakseni myös hauskan, kun asenne on kaikilla kohdillaan. On myös hienoa huomata, kuinka omaa käytöstään pystyy halutessaan ohjailemaan tietoisesti.

 Etenkin lasten kannustaminen ja kehuminen on tässä haasteessa luonnollista toteuttaa. Yhteiselo muuttuu rennommaksi ja miellyttävämmäksi jokaisen sitoutuessa yhteiseen tavoitteeseen.  

Mitä enemmän iloa, sitä enemmän täydellisyyttä. (Baruch Spinoza)

Toivotan sinulle hauskoja hetkiä haasteen parissa!

Ristinolla