Mölkky

Askartele mölkky, jota voit pelata keskellä talvea

Vessapaperihylsytkö turhia? No ei todellakaan! Tässä vinkki huonon kelin hauskaan sisäpuuhaan koko perheelle.

Tämä vinkki vaatii hieman etukäteisvalmisteluja. Tarvikkeina tulee olla 12 vessapaperihylsyä ja yksi talouspaperihylsy. Näistä askarrellaan sisämölkky, jota on helppo pelata milloin ja missä vain. Kun olette keränneet tarvittavan materiaalin, koko perhe asettuu askartelemaan omanlaisiaan mölkkykeiloja. Hylsyjä voi myös muotoilla enemmän aidon mölkyn mukaisiksi, mutta hienosti toimivat ilman muotoiluakin. 

Voitte arpoa jokaiselle omat numeronsa 1-12 väliltä. Numero tulee merkitä hylsyyn selkeästi molemmin puolin. Muuten tyyli on vapaa koristelujen suhteen. Tässä askartelussa kannattaa kaivella kaikki jämät esiin sekä askartelulaatikoista kuin myös ompelulaatikoista, remonttivarastoista jne. Myös ylijääneet joulupaperit sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Napit, nauhat, tapettijämät, tarrat, kiiltokuvat jne., kaikille löytyy paikkansa tässä mölkyssä. Huomioi vain kiinnitettävien esineiden paino, etteivät ne kaada kevyttä hylsyä valmiiksi kumoon.

Erilaiset tussit, kynät, vesivärit ja miksei maalitkin sopivat hyvin pohjustukseen. Tämä askartelu vaatii pienimmiltä hieman malttia, jos hylsyjä tarvitsee välillä kuivattaa ennen askartelun jatkamista. Vinkki onkin helpompi toteuttaa parissa päivässä: ensimmäinen päivä askarteluun, toinen itse pelaamiseen.

Talouspaperihylsystä askarrellaan heittokapula. Tähän voi myös halutessaan lisätä pientä painoa (esim. liimaamalla nappi tms.), jos haluaa tehokkaampia kaatoja ja vakaamman heiton. 

Kun askarteluosuus on valmis, päästään itse pelin pariin!

Mölkkykisat olohuoneessa, reenit kylppärissä

Sisämölkyn hienous piilee siinä, että tilaa vaihtelemalla pelistä saa aina erilaisen. Myös huoneissa olevat huonekalut ja muut tavarat tuovat peliin oman jännityksensä. Pelivälineiden ollessa hyvin keveitä, heittäminen on turvallista sekä ihmisille että tavaroille. Jos perinteinen lattiamölkky alkaa tuntua liian helpolta tai tylsältä, kokeilkaa asetella hylsyt vaikkapa keittiön pöydälle tai yläkerran rappusiin. Haastetta saa myös sillä, että heitätte heikommalla kädellä tai jalkojen välistä (nämä sopivat myös lasten kanssa pelatessa aikuisten heittotyyleiksi pelin tasoittamiseksi). Heittoetäisyyttä muuntelemalla peliin tulee erilaista meininkiä ja erilaisia heittotyylejä voi kokeilla kapulan parhaan lentotyylin löytämiseksi. 

Sisämölkyssä käytetään samoja sääntöjä kuin tavallisessakin mölkyssä. Suomen Mölkkyliitto Ry on koonnut pelistä mm. seuraavat säännöt, joita voidaan myös sisämölkyssä noudattaa: 

 MÖLKKYSÄÄNNÖT

Keilat on numeroitu 1 – 12. Keilaa ei lueta kaatuneeksi, jos se nojaa vähänkin toiseen keilaan tai mölkkyyn. Heiton jälkeen kaatuneet keilat nostetaan pystyyn kaatumapaikalleen. Keilan mennessä kiinni kiinteään esineeseen, siirretään keilaa heittokapulan verran irti esteestä.

Heittotyyli on vapaa.

Heiton pistemäärä: Jos yksi keila kaatuu, niin heiton pistemäärä = keilan numero. Kun kaatuu useampia, niin heiton pistemäärä = kaadettujen lukumäärä.

Jos joukkue jää kolmella peräkkäisellä heittokierroksella ilman pisteitä, tuomitaan joukkue hävinneeksi erä 50 – 0. Peli päättyy, kun ensimmäinen joukkue saa tasan 50 pistettä. Jos erän pistemäärä menee yli 50, niin joukkue tippuu 25 pisteeseen.

Keilat ovat pakassa määrätyssä numerojärjestyksessä:

Sääntöjä voi aina muokata osallistujien ja paikan mukaan, kunhan ne ovat kaikille osallistujille selvät. Lapset voivat saada helpotuksia esim. heittämällä lähempää tai saamalla aina kaksi heittoa putkeen. 

Jos lapset opettelevat laskemaan ja lukemaan, mölkky on myös hyvä keino treenata näitä taitoja. Lapsi tai lapset voivat toimia pisteenlaskijoina ja kirjureina aikuisen avustuksella. Isotkin yhteenlaskut ovat innostavia, kun peli on kiinnostava ja tasainen.

Mölkkykärpäsen puraistessa kilpailemaan tosissaan

Suomessa toimii erilaisia mölkkyyn keskittyviä yhteisöjä ja yhdistyksiä. Kattojärjestönä toimii Suomen Mölkkyliitto Ry, joka on osa kansainvälistä mölkkyliittoa. Mölkkyliiton sivuilta pääset tutustumaan kilpailuihin, sääntöihin, jäsenyyksiin ja muuhun mölkyn ympärillä tapahtuvaan toimintaan. Linkki liiton sivuille on tässä: http://www.molkkyliitto.fi/fi/Etusivu/.

Ainakin Lahdessa pelataan myös mölkyn kortteliliigaa. Kaikki osallistujat ovat tervetulleita omilla joukkueillaan. Myös ensi kesänä (2021) tarkoituksena on pelata mölkyn kesäsarjaa. Vuodesta 2001 lähtien mölkky on ollut mukana kortteliliigan lajikirjossa. Tässä linkki kortteliliigan sivuille: http://www.kortteliliiga.net/index.php/valikko-molkky.

Jos haluaa pitää lajin vain hauskanpitona, kotona pelattava turnaus silloin tällöin on mainio ratkaisu. Myös vieraita on hauska haastaa peliin, koska kaikki pystyvät tähän halutessaan osallistumaan. Voi jopa pitää kirjaa eri vieraiden suorituksista ja tehdä oman rankingin  “virallisista” otteluista. Myös perheensisäiset kisailut voivat olla tiukkoja. Aikuiset voivat päättää pienestä palkinnosta tai vaikkapa kotityön skippaamisesta, jos voitto osuu kohdalle.  Näin saadaan perheen nuorisokin peliin mukaan.

Vesivärit

Kierrätys ja luovuus kunniaan

Mikäpä olisi parempaa kierrätyksen ja luovuuden oppia kuin ns. roskien hyötykäyttäminen. Tässä vinkissä se toteutuu yhdistettynä vielä hauskaan kisailuun. Itsetehty mölkky on myös persoonallinen ja kevyt ottaa jopa mukaan. Rikkoutuneet osat on helppo korvata uusilla ja näin pelivälineet ovat taas erinäköiset kuin aiemmin. 

Tärkeä oppi lapsille on pelatessa oman vuoron odottaminen ja 

pelituloksen hyväksyminen. Aikuiset huolehtivat pelifiiliksen hyvästä ylläpidosta ja antavat näin esimerkkiä lapsille mm. häviämisen luonnollisuudesta. Tämä peli voi viedä mennessään koko porukan ja itse tehdyillä pelivälineillä pelaaminen on aina hieman hienompaa kuin kaupasta hankituilla.

Jos materiaalia kertyy useamman mölkyllisen verran, muita hauskoja askarteluideoita löytyy mm. Meillä kotona.fi sivustolta. Vain mielikuvitus on jälleen rajana upeissa ja hauskoissa ideoissa. Linkki sivustolle tässä: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/vessapaperihylsyt-uusiokayttoon.

Tiukkoja ja iloisia pelejä sisämölkyn ja askartelun parissa!

Oppi on aina nuorta, vanhallakin iällä.– Aiskhylos

Lasten kädet