Oletko miettinyt, mikä olisi sopiva koko perheen yhteinen liikuntaharrastus? Jota voisi harrastaa missä ja milloin vain? Mihin ei tarvitsisi erityistä välineistöä? Ja joka ei maksaisi mitään? Jossa perheen yhtenäisyys vahvistuisi toisen auttamisen ja kannustamisen välityksellä? Ja joka olisi samalla sekä hauskaa että haastavaa?
Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin on käsilläseisonta!
Käsilläseisonta harjoittelu on haastavaa ja palkitsevaa
Tässä lajissa et tarvitse mitään aiempaa kokemusta ja myös pienet lapset nauttivat erilaisten temppujen harjoittelemisesta. Ja vielä enemmän silloin, jos perheen aikuisetkin ovat hommassa täysillä mukana. Vähän vanhemmat lapset luultavasti ovat aikuista taitavampia aloittaessa ja rohkeutta kokeilemiseen myös löytyy ehkä aikuista enemmän. Tämä onkin oiva tapa antaa lasten opettaa ja ohjata aikuisia – mikäs sen palkitsevampaa lapselle, kuin huomata olevansa aikuista taitavampi jossain asiassa.
Harrastuksen aloittaminen on helppoa. Rahaa ei kulu yhtään ja harjoittelu onnistuu lähes paikassa kuin paikassa. Vaihtelua harjoitteluun voi helposti luoda menemällä esim. talvella ulos ja treenata lumihangessa. Lapset rakastavat tätä ja kaatuminenkin on näin turvallisempaa. Myös vedessä käsilläseisontaa on helppo harjoitella, jolloin tukea saa hyvin pystyssä pysymiseen. Myös veden korkeutta vaihtelemalla haaste muuntuu. Jokainen perusterve ihminen voi omien rajojensa mukaan harrastaa lajia.
Jokaiselle oma tavoite ja kuinka sinne pääsee
Kun päätätte yhdessä aloittaa käsilläseisonta harjoittelun, sopikaa jokaiselle perheenjäsenelle oma tavoitteensa. Se voi olla yhden illan hassutteluhulluttelu, jossa pääosassa on hauskanpito. Tai se voi olla useamman kuukauden sitoutumista vaativa harjoittelu, jossa treenikertoja viikossa tulee 3-5. Tai mitä vain tältä väliltä. Joku voi arkailla ylösalaisin oloa – hyvä tavoite voi siis olla jo rohkeus uskaltautua kyseiseen asentoon. Jokaisen tavoite on yhtä hyvä ja perheenä te voitte tukea ja kannustaa toisianne pyrkimään kohti omaa tavoitetta. Muistaen ilon ja yhteisen tekemisen tärkeyden oppimisessa!
Jos asetat tavoitteen pidemmän ajan päähän, on hyvä asettaa myös välitavoitteita. Näihin päästyäsi voitte yhdessä juhlistaa edistymistä ja motivaatio kasvaa onnistumisista.
Käsilläseisonnan oppiminen vaatii itsekuria ja säännöllistä harjoittelua. Tasapaino, liikkuvuus, voima ja rohkeus kasvavat harjoittelun myötä. Alussa edistyminen voi olla hidasta ja näkyvien tuloksien saamattomuus turhauttaa. Oikeiden harjoitteiden säännöllinen tekeminen luo kuitenkin hyvän pohjan ja tuloksia alkaa tulla ajan kanssa.
Kuinka oppia käsilläseisonta – viisi vinkkiä alkuun
- ranteiden vahvistaminen
– erilaisia ranteiden liikkuvuutta vahvistavia harjoitteita
- oikean käsilläseisonta-asennon löytäminen lattialla maaten (kuppiasento)
– videolla opastetaan tarkasti oikean asennon vaatimukset
- jaloilla seinälle nouseminen käsien varassa
-kasvot seinää vasten, vaiheittain kädet lähemmäs seinää
- ponnistamisen eri vaiheet
-oikean vartaloasennon pito myös ponnistaessa; pienestä liikkeestä isoon
- L-asento
-asentoharjoitus jalat nostettuina korokkeen päälle
Kaikki vinkit ja videot harjoitteisiin löydät YouTubesta “Jukka Rajalan viisi vinkkiä käsilläseisonnan aloittamiseen” videosta.
Verkosta löytyy useita opetusvideoita käsilläseisontaharrastuksen aloittamiseen. Oikeiden tekniikoiden oppiminen onkin tärkeää myös terveyden ja turvallisuuden kannalta. Lapsille on myös omia videoita aiheeseen liittyen. Ensimmäinen askel oppimisen aloittamiseen olisikin tutustuminen videoihin koko perheen voimin. Näin saatte asiansa osaavien ammattilaisten vinkit turvalliseen ja edistykselliseen harjoitteluun.
Jos käsilläseisontakärpänen puraisee oikein kunnolla, saatavilla on myös verkkokursseja aiheesta. Ainakin yksi suomenkielinen löytyy. Suomalainen pitkän linjan valmentaja Jukka Rajala on tehnyt useamman videon aiheesta Youtube-kanavalle ja hänellä on myös ostettavissa verkkokurssi aiheesta.
Tee käsilläseisonta harjoittelusta hauskaa!
Uuden taidon oppiminen on kaikille palkitsevaa, ikään katsomatta. Käsilläseisonta on myös tehokasta liikuntaa koko vartalon osallistuessa suoritukseen. Erilaisia harjoitteita oppimisen edistämiseksi on helppo pilkkoa pitkin päivää. Yhteen tekniikkaharjoitukseen ei kulu montaa minuuttia. Muista kuitenkin lämmitellä kehoa ennen suorituksia loukkaantumisten ehkäisemiseksi. Oma mielikuvitus on vain rajana tukevien harjoitteiden ja lasten ja nuorten osallistamisen keksimisessä. Ajattele luovasti ja pidä hauskaa! Käytä hyödyksesi eri tiloja ja paikkoja. Kannusta ja innosta! Toiselle tämä voi olla yhden illan hauska kokeilu, toiselle loppuelämän rakas ja haastava harrastus.
Onnistumisen, ilon ja itsensä voittamisen hetkiä uuden oppimisen parissa!
Haasteet tekevät elämästämme mielenkiintoista, ja niiden voittaminen tekee elämästämme tarkoituksellista.” —Joshua J. Marine