Opi sanakirjoista

Opi sanakirjoista – viisi helppoa vinkkiä

Oletko suunnitellut opettelevasi vieraan kielen tai tuntuuko, ettei talon nuorisoa kiinnosta muut kuin yksitavuiset lauseet? Oletko muuttanut vasta maahan ja haluat oppia suomen kielen? Vai onko lukemaan opetteleva lapsesi vaatimassa selitystä vieraille sanoille tuhat kertaa päivässä? Tai ehkäpä vain haluat lisää sivistystä ja itsesi kehittäminen on harrastuksesi? 

Tässä muutama ilmainen ja helposti toteutettava vinkki uuden oppimiseen erilaisten sanakirjojen avulla. Verkosta löytyy ilmaisia sanakirjoja jokaiseen lähtöön. Jos pidät enemmän hypisteltävästä versiosta, suuntaa kirjastoon. Vain mielikuvitus on rajana, kuinka hyödynnät sanakirjoja tavallisessa arjessasi päivittäin. 

Vinkki 1: Sivistyssanakirja mukaan kahvitauolle

Jos kahvipöydässä alkavat jutut kiertää kehää, yhteistä iloa ja hauskoja sanaleikkejä saat helposti luotua nykysuomen sivistyssanakirjan avulla. Vaikka sanakirjan historia yltää lähes puoli vuosisataa taaksepäin, nykyihmiselle on kiinnostavaa tutustua kirjan antiin ja kieleen. Työpaikalla vaihtoehtona voi myös olla ilmainen nettisanakirja. Esimerkiksi Pienehkö sivistyssanakirja on yksinkertainen, ilmainen ja selkeä käyttää.

 Jokainen voi vuorollaan valita sattumanvaraisen sanan, esittää sen muille ja antaa muiden selittää sana ymmärtämällään tavalla. Haastavia ja hauskoja lauseita voi yrittää muodostaa annetusta sanasta. Sanojen pohtiminen porukalla luo mukavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.  Yleissivistys kohenee huimasti, jos päivittäin opettelee yhdenkin sanan. Jos tämä tuntuu jollekin porukalle silti liian helpolta tai kahvipöydässä on englantia puhuvia, vaihtoehtona on mm. sivistyssanakirja englanniksi. 

Myös kotioloissa itseään on helppo sivistää samalla tekniikalla. Opettele päivittäin yksi sana ja käytä sitä järkevässä lauseessa. Puolisosi, ystäväsi tai kaupan kassa hämmentyy sopivasti, kun ujutat sanan arkikeskusteluun. Ystävällistä on selventää sanomaansa jälkikäteen, jos huomaa vastapuolen hämmentyvän liiaksi.

Vinkki 2: Uuden kielen sanavarasto haltuun vaivatta

Sanakirjan avulla saat helposti uuden kielen sanavarastoa kartutettua kuin itsestään. Aseta itsellesi sopiva tavoite per päivä ja aloita uusien sanojen opiskelu. Tämä on helppo tapa myös lapsille oppia yhdessä aikuisen kanssa uusi kieli. Samalla opiskelu yhteisen tavoitteen eteen on mukavaa ja motivoivaa yhdessäoloa perheen kesken. Lapset rakastavat kaikenlaisia salakieliä ja tässä on aito mahdollisuus perheen yhteiseen salakieleen. Ilmainen sanakirja verkossa on lapselle usein mieluisampi vaihtoehto kirjan sijaan. 

Vinkki 3: Suomi Sanakirja avuksi lapsille ja suomea osaamattomille

Abc-sanakirja

Kysyykö lapsesi päivittäin useita sanoja, joita hän ei ymmärrä? Ulkoista sanakirjana toimiminen oikealle sanakirjalle! Lapsen kartuttaessa haastavampia kielemme sanoja, netissä toimiva Suomi Sanakirja pelastaa huoltajan pulasta. Opeta lapsesi käyttämään yksinkertaista ohjelmaa ja edistät samalla lapsesi kirjoitus- ja lukutaitoa. Sivusto on nuorekas ja sieltä löytyy mm. riimi- ja slangisanakirjat. Sanakirjaa voi myös käyttää ikivihreän leikin eli hirsipuun tukena ja innoittajana. Lapsi voi valita sanakirjasta mieleisensä sanan ja arvuutella sen hirsipuun avulla muilta. Aikuinen voi selventää sanan merkitystä ja käyttöä leikin jälkeen, jos se on lapselle tarpeen.

Myös vieraskieliselle suomea opiskelevalle hyvä sanakirja tulee tarpeeseen. Kielitoimiston sanakirja on kattava yleiskielen sanakirja. Sama teos löytyy myös verkkoversiona. Aktiivinen opiskelija opettelee päivittäin uusia sanoja ja pyrkii käyttämään niitä arkikielessä. Mielekkäämmäksi opettelun voi tehdä sanojen sattumanvarainen valikointi kirjasta. 

Vinkki 4: TOP 5 ilmaiset sanakirjat verkossa

Kun haluat nopean ja selkeän käännöksen valitsemaasi sanaan, tässä viisi ilmaista ja suomenkielistä sanakirjaa verkossa:

Redfox 

  • sivustolla kerrotaan Redfoxin olevan todistetusti Suomen suurin sanakirja
  • yli 14 miljoonaa hakusanaa
  • 41 kieltä
  • erikoissanakirjoja
  • myös sanan ääninäyte saatavilla, sijamuodot ja käyttöesimerkkejä
  • sivuilla myös muita palveluita, mm. kääntäjä

Wikisanakirja

  • kenen tahansa muokattavissa
  • ylläpitäjä voittoa tavoittelematon järjestö, jonka sisarhankkeita mm. Wikipedia
  • sijamuodot, yhdyssanoja ja kuva kohteesta (jos mahdollista)

Sanakirja.org

  • hyvin yksinkertainen ja selkeä
  • helppo valita halutut kielet

Suomi sanakirja

  • yli 50 kielen käännökset
  • päivän sana
  • erikoissanakirjoja mm. riimisanakirja ja synonyymit
  • nuorekas ja selkeä ulkoasu
  • oma suosikkini

Ilmainen sanakirja

  •  yksinkertainen ja helppo käyttää
  •  sanapilvi juuri haetuista sanoista
  •  keskittyy olennaiseen

Vinkki 5: Erikoisuuksia, joita sanakirjasivustojen yhteydestä voi löytää

 Verkkosanakirjojen yhteydessä on saatavilla paljon muutakin kuin pelkkää sanojen kääntämistä kieleltä toiselle. Voit esimerkiksi kääntää kokonaisia lauseita tai pitempiäkin tekstejä. Erilaisia erikoissanakirjoja löytyy useita, mm. ristikko ratkojan sanakirja, emoji sanakirja ja suomen murteiden sanakirja. Oma sanakirjansa löytyy myös mm. viittomakielisille ja inarinsaamelaisille.

Jos haluat testata omaa sivistyssanatietouttasi, tee sivistyssanatesti. Monilla eri verkkosivuilla on testejä, esimerkkinä Lintukoto. Voit valita haluamasi vaikeustason ja lopputuloksissa näet myös muiden testin suorittaneiden oikeat vastaukset prosentteina. Tässä hyvä ajanviete vaikka kaveriporukalla, jolloin yksi toimii kysyjänä ja muut kirjoittavat vastauksensa paperille.

Nuorison mukaan saaminen lähes mihinkään yhteiseen toimintaan on välillä haastavaa. Sivistyssanabattle voisi olla houkuttelevan ja nuorekkaan kuuloinen vaativammallekin yleisölle. RadioPlayn sivuilta löytyy useampi jakso battleja, joissa jokaisessa käydään muutamia sanoja läpi kahden studiovieraan kanssa. Tunnelma on rento ja pilkettä on silmäkulmassa, tosin perheen pienimmille nämä jaksot eivät välttämättä sovellu. Tästä hyvä idea jälleen kaveriporukalle, jossa kaksi kisaa toisiaan vastaan tuomarin valitessa sanat ja antaessa suorituksista pisteitä. Ja tässä ottelussa myös viihdytyspisteet lasketaan!

Ilo oppia sanakirjoista

On vain mielikuvituksestasi kiinni, kuinka monta tapaa löydät sanakirjojen hyödyntämiseen arjessasi. Uuden oppiminen ei ole koskaan turhaa. Se pitää elämän kiinnostavana ja mielen avoinna mahdollisuuksille ja luovuudelle. Keksi lisää oivaltavia käyttötapoja sanakirjoille ja laita palautetta halutessasi myös minulle.

Toivon sinulle hauskoja hetkiä ja iloa oppia uutta!

“ Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen eikä mikään ole helpompaa. – Mymmeli “

Sanakirja auki keltainen