Tässä vinkissä käännetään katseet kohti perheen nuoriso-osastoa ja nöyränä pyydetään heiltä opastusta monelle aikuiselle niin kryptiseen kännykällä videointiin. Nuoriso siis opettajiksi ja yhdessä koko perheenä videoiden tekoon!
“Videoblogin pitäminen eli vloggaaminen ja videoiden julkaiseminen YouTubessa, tubettaminen, on merkittävä lasten ja nuorten mediakulttuurin ilmiö. Videoille taltioidaan omaa elämää, harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita, tutorial- eli ohjevideoita, pelaamista ja paljon muuta.”
(lähde: www.a-lehdet.fi)
Miettikää perheenä, mikä olisi teille kaikille yhteinen ja mieluinen asia, harrastus tai mielenkiinnon kohde. Kun löydätte aiheen, rohkeasti suunnittelemaan omannäköistänne videota!
Hauska aihe, napakka toteutus ja sanasto haltuun
Kun olette keksineet innostavan aiheen, siirtykää suunnitteluun. Tehkää vaikkapa lyhyt sketsi tai lausukaa runo. Jos taas tanssiminen, voimistelu tai muu urheilu on teillä se juttu, kuvatkaa siitä opetusvideo tai vapaamuotoinen esitys. Tehkää työnjako, harjoitelkaa, ottakaa useita ottoja ja hiokaa. Jos taas olette enemmän kerralla purkkiin -tyyliä, keskittykää enemmän videon juoneen tai aiheeseen. Jos videointi ja tubettaminen vie mennessään, sopivan ja itseä innostavan aiheen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Jos taas videot tulevat vain omaksi huviksi, hassutelkaa niin paljon ja spontaanisti kuin vain osaatte!
Peruskännykällä pääsee hyvin alkuun kuvaamisessa. Nuoriso osaa varmasti tässäkin neuvoa, mitä asioita tulisi huomioida ja kuinka ne käytännössä toteutetaan. Jos nuorisoa ei ole paikalla, ohjeita peruskuvaamiseen löytyy verkosta useilta sivustoilta. Jokainen ihminen itse on myös kykenevä oppimaan ja opiskelemaan kaikkea mitä vain haluaa, joten tekniseen puoleen ei kannata jäädä jumittamaan vaan ottaa asioista itse selvää.
Jotta kaikki puhuisivat videoita tehdessä samaa kieltä, on asiaan vihkiytymättömien syytä perehtyä myös muutamaan perustermiin, joita tubettajat ja vloggaajat käyttävät. Nuoriso osaa varmasti myös tässä antaa vinkkejä sanojen oikeaoppiseen käyttöön oikeassa elämässä.
ASMR
ASMR tulee sanoista Autonomous Sensory Meridian Response, mikä tarkoittaa rauhoittavia aistielämyksiä, jotka voivat ilmentyä esimerkiksi erikoisena kihelmöintinä eri puolilla kehoa. ASMR-videoissa pyritään aiheuttamaan näitä aistielämyksiä esimerkiksi erilaisten kuiskausten, napsutusten ja maiskutusten avulla. Kaikki eivät koe ASMR-tuntemuksia, mutta monet katsovat videoita myös esimerkiksi nukahtaakseen tai rentoutuakseen.
Challenge
YouTube-video, jossa toteutetaan jokin somessa leviävä haaste. Esimerkiksi 24 hour handcuff challengessä ollaan 24 tuntia kaverin kanssa käsiraudoissa ja kuvataan siitä video.
Clickbait
Harhaanjohtava klikkiotsikko, joka houkuttelee katsomaan videon.
Cringe
Sana, jolla ilmaistaan noloutta tai myötähäpeää. Suositussa Try not to cringe -tubehaasteessa yritetään katsoa nolostuttavia videoita tuntematta myötähäpeää.
Creator Studio
YouTuben kanavanhallintaohjelma, jossa voi esimerkiksi editoida ja julkaista videoita sekä muokata soittolistoja.
DIY
Do it yourself eli tee se itse -videoilla opastetaan tekemään vaikkapa hauskoja käsitöitä tai pyöränkorjaamista.
Endslate
Videon loppuun laitettava kuva tai graafinen elementti, jossa voi olla esimerkiksi videosuosituksia ja kehotus tilata kanava.
Facepalm
Myötähäpeän osoitus läimäyttämällä dramaattisesti kämmen otsaan. ”Nyt tekisi kyllä mieli facepalmata”.
Follata ja unfollata
Seurata somessa, esimerkiksi tilata YouTube-kanavaa tai seurata Instagram-tiliä. Unfollata taas tarkoittaa seuraamisen lopettamista.
Haul
Video, jolla tubettaja esittelee ostoksiaan.
Intro ja outro
Intro on YouTube-videon lyhyt alkutunnari tai juonto. Outro taas on videon loppukohtaus, jossa esimerkiksi kiitetään videon katsomisesta ja kehotetaan tilaamaan kanava.
Lifehack
Lifehack-videolla annetaan vinkkejä, jotka helpottavat elämää tai ratkaisevat ongelmatilanteita.
Lit
Upea, siisti.
Meet & greet
Tapahtuma, jossa fanit pääsevät näkemään ja ottamaan yhteiskuvan lempitubettajansa kanssa.
MP
Mielipide. Tubettaja kertoo viedollaan mielipiteen: ”MP menkat?”.
MyDay
Tubettaja pitää päivän kameraa mukanaan ja kertoo videolla päivästään.
Ootd
Outfit of the day eli päivän asu.
Q&A
Questions and answers, eli kysymys-vastaus-video, jossa tubettaja vastaa seuraajiensa lähettämiin kysymyksiin.
Rant
Räntätä = paasata. Rant-videoissa tubettaja avautuu aiheesta, joka herättää hänessä voimakkaita, usein negatiivisia tunteita.
Room Tour
Video, jossa esitellään oma huone tai asunto.
Stories
Oma tarina, jonne voi lisätä kuvia tai lyhyitä, 15 sekunnin mittaisia pystyvideoita. Muissa somepalveluissa stoorit katoavat yleensä vuorokaudessa, YouTubessa ne säilyvät jopa viikon. (Psst. Lue tästä, miten otat YouTube Stories -työkalun haltuun)
Storytime
Tubettaja kertoo jostain hänelle merkityksellisestä tai käänteen tekevästä tapahtumasta tai kokemuksesta.
Thumbnail
Videon pikkukuva, joka kertoo videon sisällöstä sekä houkuttelee klikkaamaan ja katsomaan.
Tubaaja, tubettaja
YouTube-videoiden tekijä.
Unboxing
Unboxing-videoilla avataan tuote ja näytetään, millainen tuote sen sisällä on. Esimerkiksi jos on tilannut vaatteita tai elektroniikkaa, puretaan laatikko ja otetaan tavarat esiin.
Vlogi
Videoblogi eli video, jossa seurataan tubettajan arkea ja elämää (katso myös: MyDay.)
YouTube-Face
Esimerkiksi liioitellun hämmästynyt, surullinen, vihainen tai innostunut ilme Thumbnail-kuvassa. Dramaattiset ilmeet houkuttelevat videoille klikkaajia ja katsojia.
(lähde: www.a-lehdet.fi)
Videon julkaisu YouTubeen ei ole hankalaa. Ohjeita seuraamalla se onnistuu jokaiselta. Voitte myös yhdessä valita, millaisen näkyvyyden videoillenne haluatte. Keksikää kanavallenne hyvä nimi koko perhe huomioiden. Tubettamisen virallinen alaikäraja on 13 vuotta. Aikuisten hallinnoidessa tiliä lapset pääsevät oppimaan turvallista mediakäyttäytymistä ja tutustumaan valvotusti YouTuben maailmaan. Jos videoiden hiominen ja editoiminen kiinnostaa, siihen löytyy useita ilmaisia työkaluja myös suoraan kännykällä tehtäväksi (mm. Lightworks).
Maailman vanhin pelitubettaja ja muita kuuluisuuksia
Pelaaminen ei ole mikään uusi keksintö. Myöskään kaikki pelaajat eivät ole nuorison edustajia. Maailman vanhin pelaaja, 90-vuotias Hamako Mori, on pelannut jo 40 vuotta. Hän on ns. pelitubettaja. Tämä tarkoittaa sitä, että hän jakaa videoita, joissa itse pelaa erilaisia videopelejä. Videoiden katsojat ja seuraajat voivat kommentoida Morin pelaamista videoiden yhteyteen. Myös Guinnessin ennätysten kirjaan päässyt Mori kertoo innostuneensa pelaamisesta nähdessään lasten pelaavan. Ja sille tielle hän jäi. Seuraajia hänellä on YouTubessa muutama satatuhatta!
Tunnetuimpia suomalaisia tubettajia ja vloggaajia ovat tällä hetkellä mm.
– Lakko (myös pelitubettaja)
– Roni Back (yli puoli miljoonaa seuraajaa, esikuva monelle lapselle ja nuorelle)
– Mansikkka eli Maiju Voutilainen (lifestyle-videot, mielenterveyteen liittyvät aiheet)
– Justimusfilms (nettisketsit ja tv-sarja)
– mmiisas (arkielämän videointia)
Kaikilla edellisillä on satojatuhansia seuraajia, joten tubettaminen on syytä myös aikuisten ottaa vakavasti nuorten esikuvien lähteenä.
Suurimpia kotimaisia tapahtumia tubettamiseen liittyen on Tubecon, joka kerää vuosittain yhteen tubettajat ja heidän faninsa. Vuonna 2019 kävijöitä Tubeconissa oli yli 17 000.
Tubettajan käsikirja avuksi videokärpäsen puraistessa kunnolla
Monilla äänikirjapalveluilla on mahdollisuus tutustua ilmaiseksi tarjontaan jopa useamman viikon ajan. Jos siis huomaatte videon teon yhteydessä, että tubetus ja vloggaus voisi olla juuri teidän perheen juttu myös jatkossa, ladatkaa joku ilmaispalvelu ja tutustukaa Tubettajan käsikirjaan ja Vloggaajan käsikirjaan. Perinteiset kirjat ovat saatavilla kirjastoista . Äänikirjaa on helppo kuunnella koko perheen kesken ja kuullusta on helppo keskustella heti asian tullessa kirjassa eteen. Näillä oppailla pääsee myös aloittelijat hyvin alkuun sekä vloggaamisessa että tubettamisessa
Myös tubettamiseen ja vloggaamiseen tarvittavan välineistön hankintaan on saatavilla paljon tietoa ja opastusta verkossa. Omalla kännykällä pääsee kuitenkin hyvin alkuun ja pienilläkin kustannuksilla saa jo hankittua kelpo välineet. Olennaisimpia apuvälineitä ovat kuvaustyylistä riippuen kamera, jalusta, mikrofoni, valaisin ja gimbaali (kameranvakain).
Pitäkää yhdessä hauskaa ja antakaa nuorison loistaa
Lähes jokaisella on nykyään kännykkä, jolla pystyy kuvaamaan videoita. Perheen nuorison maailmaan kurkistaminen, heidän osaamisensa ja tietonsa arvostaminen, aito kiinnostus tehdä yhdessä heidän juttuaan ja näin luoda kenties avoimemmat ja luottamuksellisemmat välit muussakin kanssakäymisessä, on jo hyvä syy lähteä kokeilemaan YouTube videon tekemistä koko perheen voimin. Tämä vaatii yhteistyötä, toisten kuuntelemista ja huomioimista ; aivan kuten perheen muukin toiminta arjen sujuvuuden varmistamiseksi.
Hauskoja itsensä ylittämisen hetkiä videoinnin parissa!
“Elekieli on ihmiskunnan varsinainen äidinkieli” (Béla Balázs)