Sydänkortti piirretty

Yllätyskirje tai -kortti tutulle tai tuntemattomalle

Koska olet viimeksi lähettänyt oikean kirjeen tai postikortin? Etkö keksi mitä kirjoittaisit ja kenelle? Ovatko lapsesi koskaan lähettäneet käsinkirjoitettua postia? Olisiko aika lähettää jollekin mukava yllätys postiluukusta tipautettavaksi?

Pengo laatikot tai askartele itsesi näköinen yllätyskortti

Pohdi, koska postiluukustasi tai -laatikostasi on viimeksi löytynyt käsinkirjoitettua ja mukavaa postia? Voit joutua muistelemaan pitkällekin. Tämän idean tarkoituksena onkin ilahduttaa vastaanottajaa kirjoittamalla oikea kirje tai postikortti. Ja hauskaksi ja yllätykselliseksi vinkin tekee se, että kirjeen tai kortin vastaanottaja valitaan satunnaisesti.

Monilla meistä löytyy kaappien perukoilta vanhoja, käyttämättömiä postikortteja ja erilaisia kirjekuoria ja -papereita. Myös postimerkkejä jää usein käyttämättä esimerkiksi jouluisin. Moni ajattelee näitä jemmaillessaan, että kyllä näitä vielä joskus tulen tarvitsemaan. Se päivä on koittanut juuri tänään.

Kaivele kaapeistasi kaikki varteenotettavat materiaalit. Jos mitään ei ole saatavilla, ei hätää. Suuntaa lehtiroskikselle ja tee itse kirjekuori. Erilaisista lehdistä, kalentereista ja muista julkaisuista saa persoonallisia kuoria. Netistä löytyvät ohjeet, kuinka taitella kirjekuori kauniisti. Jos taas postimerkkejä ei löydy, ei vieläkään hätää. Tässä tapauksessa joko käyt ostamassa niitä tai viet kortin tai kirjeen itse vastaanottajan laatikkoon. Postikortti on myös helppo askarrella roskapaperista tai esim. tapetinjämistä tai muusta hieman tukevammasta paperista. 

Lapset rakastavat askartelua ja koko perhe onkin helppo ottaa mukaan toimintaan. Tehkää vaikka jokaiselle oma kortti ja koristelkaa se oman maun mukaan. Kaikki askartelutarvikkeet ja erityisesti pitkään käyttämättä jääneet koristeet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti. Kaikenlainen ennakkoluuloton kierrätys sopii myös tähän vinkkiin ja mielikuvituksen rohkea käyttö voi aiheuttaa niin upeita luomuksia, ettet välttämättä enää haluakaan lähettää niitä muille kuin itsellesi.

Muista tuttua tai tuntematonta yllätyskirjeellä

Jos motivaatio ja kortin ulkoasu on helpompi suunnitella tietäen kortin tai kirjeen määränpää, valitkaa ensin vastaanottajat. Koska tarkoituksena on yllättää vastaanottajan lisäksi myös sinut eli itse lähettäjä, tässä muutama vinkki vastaanottajan valintaan:

  • hae puhelimesi yhteystiedoista esimerkiksi aakkosjärjestyksessä kymmenes henkilö (osoitetiedot mm. www.fonecta.fi)
  • jos on mahdollista käyttää vanhaa puhelinluetteloa, valitse sattumanvarainen vastaanottaja avaamalla jokin sivu ja tökkäämällä sormesi jonkin nimen kohdalle
  • valitse joku tuttusi, jonka tietäisit ilahtuvan postista
  • etsi jokin osoite ja kirjoita vastaanottajaksi “täällä asuva henkilö”
  • kun avaat tietokoneen, ensimmäinen nimi johon törmäät, on kirjeesi vastaanottaja
  • toimi samoin somessa
  • vastaanottaja voi myös olla yhteisö, firma, yhdistys tai jokin muu taho, jonka valitset sattumanvaraisesti
  • hyvä idea on myös kirjoittaa kirje lapselle tai muulle läheisellesi ja kertoa, kuinka tärkeä ihminen hän elämässäsi on
  • kirjoita kirje itsellesi ja kerro, kuinka tärkeä olet omassa elämässäsi
Sinetti kirjekuori

Taidot ruosteessa? Lue vinkit kuinka kirjoittaa oikeaoppinen kirje 

Monelle kirjeiden kirjoittaminen on nykyään vierasta. Lapset eivät ole kenties koskaan kirjoittaneet yhtä ainoaa kirjettä – eivät edes joulupukille! Nyt on korkea aika ottaa tämä taito haltuun tai virkistää vanhaa. Tässä muutama perusohje perinteisen kirjeen kirjoittamiseen:

Kirjeen päiväyksen merkitsemiseen on monta tapaa. Juhlallisissa yhteyksissä käytetään muotoja, joissa on mukana sana päivänä ja joissa kuukausi ilmaistaan sanoin. Päiväykseen voi myös lisätä kirjoituspaikkakunnan nimen. Seuraavassa on erilaisia päiväyksen muotoja:

Jyväskylässä 1. päivänä helmikuuta 2015

Turussa 1. helmikuuta 2015

Tampereella 1.2.2015

Päiväyksen voi kirjoittaa kirjeen alkuun ennen tervehdystä sivun oikeaan reunaan.

Kirjeen aloitustapa valitaan vastaanottajan mukaan. Tuttavalle lähetettävän kirjeen tai sähköpostiviestin sävy on alkua myöten erilainen kuin esimerkiksi virastoon, yritykseen tms. lähetettävän viestin.

Henkilökohtainen kirje aloitetaan yleensä tervehdyksellä ja mahdollisesti puhuttelulla. Näiden jälkeen voi halutessaan käyttää huutomerkkiä. Tervehdyssanan (esim. hei, terve) jälkeen voi merkitä pilkun ennen kirjeensaajan nimeä.

Esimerkkejä kirjeen aloituksista henkilökohtaisista virallisiin:

Rakas Maija

Hei Matti ~ Hei, Matti ~ Hei Matti!

Hyvä Matti

Hei!

Terve!

Hei

Hyvä Maija Meikäläinen

Arvoisa Matti Meikäläinen

Kirjeen loppuun voi tervehdyksen sijaan tai lisäksi kirjoittaa toivotuksen. Lopputervehdys sijoitetaan joko omalle rivilleen ennen allekirjoitusta tai samalle riville sen kanssa:

Parhain terveisin Matti Meikäläinen

Hyvän loman toivotuksin

Maija Meikäläinen

Halutessaan lopputervehdyksen voi lyhentää seuraavasti:

Terv.

Yst. terv.

Tilanteen mukaan sopivat myös esimerkiksi seuraavat:

Aurinkoisen kevään toivotuksin

Hyvän joulun toivotuksin

Ystävyydellä

Lämpimästi

Sydämellisesti

Kirjeeseen voi allekirjoituksen jälkeen liittää lisäyksenä jälkikirjoituksen. Sen lyhenne on Jk. tai JK. Tunnetumpi lienee latinankielinen versio post scriptum, jonka lyhenne on PS tai P.S.

(lähde: kielitoimistonohjepankki.fi)

Kirjeen sisältö on täysin omasta mielikuvituksestasi ja vastaanottajasta kiinni. Lasten kirjoittamat ja kuvittamat kortit ja kirjeet ovat aina tervetulleita ja persoonallisia. Päästä luovuus valloilleen ja anna positiivisuuden virrata paperille!

Vaihtoehtoinen tapa pikana – postikortti netistä

Nykypäivänä kirjeet ja kortit ovat siirtyneet vahvasti sähköiseen muotoon. Voit esimerkiksi lähettää sähköisen postikortin omasta kuvastasi tai etsiä itsellesi kirjekaverin. Erilaisia ilmaisia e-kortteja on saatavilla useilla sivustoilla. Jos graafinen suunnittelu kiinnostaa, myös sähköisessä muodossa on saatavilla ohjelmia, joilla erilaisia kortteja on hauska ja helppo suunnitella. Tästä esimerkkinä ilmainen canva, joka on helppokäyttöinen jopa lapselle. Myös kauniita ja ilmaisia kirjepohjia on saatavilla mm. pixabay kuvapankissa ja lukuisia ideoita korttien ja kirjeiden ulkoasuun löydät pinterestistä.

Lapselle oma kirjekaveri tai postcrossing koko perheen harrastukseksi

Nykyäänkin on mahdollista löytää kirjekavereita sekä lapsille että aikuisille. Myös ulkomailta on mahdollista saada kirjeenvaihtokaveri esimerkiksi erilaisten yhdistysten kautta. Tässä muutama sivusto, joiden kautta voi löytää kirjekaverin tai jättää oman hakuilmoituksensa:

maaseuduntulevaisuus.fi (aikuisille)

kaverihaku.net (aikuisille)

suomi24.fi (aikuisille)

studentsoftheworld (nuorille)

interpals.net (lapsille ja nuorille)

Jos korttien lähettäminen ja saaminen kiinnostaa, voit liittyä kansainväliseen postcrossing-verkostoon. Periaate yhteisössä on, että saat yhden kortin itsellesi jokaista lähettämääsi kohti. Myös lapset voivat innostua ympäri maailmaa saapuvista kiinnostavista korteista. Yhdessä korttien askartelu tai ostaminen ja niiden lähettäminen voikin olla mukava harrastus koko perheelle. Toki voit jatkaa myös yllätyskorttien ja -kirjeiden lähettämistä. Voit esimerkiksi ilahduttaa montaa yksinäistä ihmistä lähettämällä heille postikortteja ja kirjeitä. 

Myös tämän vinkin pääasiallinen idea on luoda hauska ja luova hetki läheisten parissa. Nauraminen, hulluttelu ja hassuttelu on enemmän kuin suotavaa ja se saa myös näkyä valmiissa kirjeissä ja korteissa. Nämä tunteet välittyvät näin myös vastaanottajalle tuoden iloa myös hänen päiväänsä.

Innostuneita hetkiä kirjeiden, korttien ja yhdessäolon parissa! 

Lyhyt kirje ja pitkä ystävyys, se on minun tunnuslauseeni. (Voltaire)

Postcrossing