Pöllö kokkaa

Ei enää hävikkiruokaa – lasten villeimmät ideat lautaselle

Jälleen ruoka-aika ja jääkaappi huutaa tyhjyyttään? Epämääräisiä jämiä sitä sun tätä? Hirveä nälkä ja kaikilla hermo kireällä? Joka viikko sama juttu? Eikö tähän löydy mitään ratkaisua?

Laita silmät kiinni, hengähdä muutaman kerran syvään, ota hymy huulille ja kutsu perhe suunnittelemaan hävikkiruoka-ateriaa!

Tässä vinkissä yhteistyössä Matsmartin kanssa

Tähteistä ruokapöydän tähdiksi – yhteisestä ruoanlaitosta arki-illan huippuhetki

Vähän isommat lapset rakastavat keittiössä puuhailua. Ja mitä vapaammat kädet, sen parempi. Jos nälkä on kuitenkin jo tässä vaiheessa liian kova ja hermot ovat kaikilla kireällä, aloittakaa kevyestä alkupalasta. Tutkikaa yhdessä kuivakaapit, pakastin ja jääkaappi. Mitä nopeaa ja yksinkertaista olisi mahdollista haukata ennen varsinaisen ruoanlaiton aloittamista? Mielikuvitusta kehiin ja avoimin mielin, lapsille sananvaltaa ja mahdollisuus mitä erikoisimpiin yhdistelmiin. Jos aineksia riittää, voitte sopia heti aloittaessanne, että tänään syötte pitkän kaavan mukaan alkuruoasta jälkiruokaan. 

Työnjako on tärkeää ja jokaisen mielipidettä tulee kuunnella. Joku voi keskittyä kattaukseen, jos itse ruoanlaitto ei ole niin mieleistä. Tässäkin voitte hullutella ja kattaa arki-illan kunniaksi parhaimmat astiat pöytään. 

Voitte myös kirjoittaa tulevan menun näkyville ja joku voi toimia myös kirjurina kokatessanne. Hyvät reseptit on mukava saada talteen ja muistoksi hauskasta, yhteisestä hetkestä keittiössä. Lapset voivat olla pääosassa suunnittelussa ja itse valmistuksessa. Usein arki-illan ruokailut ovat kiireisiä, mutta tällä kertaa voitte tehdä poikkeuksen ja keskittyä tähän kelloa katsomatta ja läsnäollen. Arkiaskareista saa pienellä mielikuvituksella kehitettyä mielekästä ja hauskaa tekemistä koko perheen kesken. Ja sekä onnistuneet että ei niin onnistuneet lopputulokset tullaan varmasti muistamaan vielä pitkään!

Voitte myös yhdessä sopia, että jokaisen on ainakin maistettava kaikkia annoksia. Tämä avartaa makumaailmaa ja rohkeutta kokeilla uusia asioita. Pääasia kuitenkin on yhteinen perheaika, josta jokainen nauttii. Päästätte luovuuden valloilleen ja aikuiset ottavat mallia kekseliäistä nuorista ja lapsista, joiden mielikuvitus kukoistaa. 

Ruoka-annos marjat

Ja aina voi tilata pitsaa!

Samalla kaappeja läpikäydessä on helppo inventoida sisältöä. Ehkä jopa siivota kaapit tai ainakin todeta, että se olisi hyvä tehdä lähiaikoina. Jos hävikkipäivän pitämisestä innostuu sitä kokeiltuaan, voi sopia perheen kanssa vaikkapa jokaviikkoisen jämäruokapäivän. Lasten osallistaminen perheen yhteisiin kotitöihin onnistuu huomaamatta ja helposti siinä sivussa. Rento meininki ja salliva asenne aikuisilta mahdollistaa hauskoja hetkiä keittiössä. 

Ideaa voi myös kehittää pidemmälle. Voit pitää yhtenä päivänä jääkaapin hävikkiruokapäivän, toisena päivänä tyhjennätte pakastimen ja kolmantena kuivakaapit. Näin kaikki ruokavarastot tulee läpikäytyä säännöllisesti.

Perheenne vähentää näin ruokahävikkiä ja parhaassa tapauksessa löydätte mahtavia uusia reseptejä – kuin vahingossa. 

Ainahan homma ei kuitenkaan mene niin kuin on suunnitellut. Siinä vaiheessa nostetaan kädet pystyyn, jalat pöydälle, tartutaan puhelimeen, tuetaan lähiyrittäjää  ja tilataan kaikille pitsat! Otetaan rennosti ja nauretaan yhdessä hyvälle yritykselle. Ja sotkut siivotaan yhdessä vasta pitsojen syönnin jälkeen.

Hävikkiruokaa netistä – hävikkiruoka nettikaupat ja jämäruoka sovellukset

Useimmat kaupat ja osa ravintoloista on jo mukana vähentämässä hävikkiruoan menemistä roskikseen. Kaupoissa on mm.  ale-tuotteita tietyn kellon ajan jälkeen ja hevi-osastoilla hyvin edullisesti kakkoslaadun tuoretavaraa. 

Myös nettikaupat ovat heränneet hävikkiruoan kysyntään. Erityisesti korona-aikana ruoan tilaaminen kotiin on lisääntynyt huimasti. Tunnetuimpia hävikkiruokaa myyviä nettikauppoja ovat mm. Matsmart ja Fiksuruoka. Näistä voi tehdä löytöjä edullisesti ja usein tarjolla on suurempia määriä tiettyä tuotetta. Kuivatavaraa on helppo ostaa isompiakin määriä varastoon. 

Jos taas haluaa valmiita hävikkiruoka-annoksia suoraan ravintoloista, voi tutustua ResQ Clubin toimintaan. Annokset saa noin puoleen hintaan normaalista ja palvelu toimii jo useissa Suomen kaupungeissa. Myös useat ruokakaupat ovat palvelussa mukana myyden mm. ruokakassillisia elintarvikkeita.

Hävikkiruokaviikko Suomessa vuonna 2021

Suomessa on järjestetty vuodesta 2013 alkaen myös hävikkiruokaviikko. Tänä vuonna viikko järjestetään 13.9.-19.9. 2021.

Viikkoa mainostetaan heidän omilla sivuillaan seuraavasti:

        Kampanjaan on helppo osallistua myös yksityishenkilönä. Voit jakaa ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja Hävikkiviikon kampanjamateriaaleja omalla sometililläsi. On tärkeää pysähtyä miettimään omia valintojaan, sillä ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka. Voit vaikka kokeilla, pärjäätkö koko viikon ilman kaupassakäyntiä. Tee ruokaa vain niistä aineksista, jotka löytyvät valmiiksi keittiön kaapeista, jotta hyllyn perälle unohtuneet tarvikkeet tulee vihdoin käytettyä.

Tällä viikolla voitte ottaa tehospurtin ruokahävikin suhteen. Netistä löytyy myös paljon erilaisia ruokaohjeita jämäruoille, joita voi tarvittaessa hyödyntää. Omaa ajatusmaailmaansa voi myös laajentaa: onko aamulla pakko syödä aamupalaa vai voisiko päivän aloittaakin vaikka lounaalla? Kaikki on mahdollista, jos itse vain niin haluat. 

Keittiöhulluttelussa oppimisen iloa

Ruoanlaitto voi olla hauskaa. Mielikuvituksen ja luovuuden avulla tavallisistakin aineista voi loihtia mitä erilaisimpia yhdistelmiä. Bonuksena lapset oppivat toimimaan keittiössä, olemaan ennakkoluulottomampia (myös aikuiset!) uusia makuja kohtaan ja perheen yhteistä laatuaikaa tulee vietettyä aivan huomaamatta. Ehkäpä juuri tällä tavalla ovat saaneet alkunsa mullistavat, tunnetut  makuyhdistelmät tai kaikkien tietämät herkkureseptit!

Kukaan ei rakasta vilpittömämmin kuin se joka rakastaa ruokaa. (George Bernard Shaw)

Salaattiaineet