Tuntuuko sinusta, että perheelläsi ei ole yhteisiä tavoitteita tai päämääriä? Onko arki yhtä kaaosta, jossa selviydytään päivä kerrallaan? Kaipaatko arkeen ennakointia, rauhaa, suunnitelmallisuutta ja yhteistä tekemistä? Onko mielestäsi kaikkien perheenjäsenten ääni kuuluvilla yhteisistä asioista päätettäessä?
Ota perheellesi yksi viikonloppu yhteistä, kiireetöntä aikaa ja tehkää perheenä oma unelmakarttanne!
Mikä on unelmakartta?
Unelmakartta tai aarrekartta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lasten kanssa askarrellessa aarrekartta -nimitys voi olla houkuttelevampi.
Unelmakartta koostaa omat haaveesi, unelmasi ja tunteesi eli visualisoi unelmasi. Toteutustapoja on useita, perinteisin on suurelle kartongille askarreltu kollaasi kuvin ja/tai tekstein. Huomioi myös visuaalinen ilme, että jaksat katsella tuotostasi myös ensi viikolla hymyillen. Unelmakartta tietokoneella tehtynä on nykypäivää. Perheen nuoriso voi olla kiinnostunut tästä toteutustavasta. Esimerkiksi Canvalla (myös ilmaisversio), pystyt jo luomaan vaikuttavia unelmakarttoja.
Perheen yhteisessä unelmakartassa tulee kuulla jokaista perheenjäsentä. Siksi aikaa on hyvä varata muutama päivä. Omat unelmat ja haaveet vaativat aikaa hahmottua ja niitä olisi hyvä pohtia ajan kanssa. Myös hulluimmat, mahdottomimmat ja hassuimmat unelmat ja haaveet ovat sallittuja! Nyt kaikki peliin ja anna mielikuvituksen ja sydämen laulaa.
Jos unelmointi tuntuu aluksi haastavalta, on olemassa erilaisia unelmointiharjoituksia. Esimerkiksi hidastaelamaa.fi ja positiivinenkasvatus.fi sivustoilta löydät ohjeita unelmoinnin aloittamiseen.
Kaikkien osallistujien saatua omat unelmansa paperille, on aika käydä yhteisten unelmien kimppuun. Perheenä voitte keskittyä vaikkapa yhden ison unelman toteuttamiseen (esim. lomamatka ulkomaille tai uusi yhteinen harrastus, jossa selkeä tavoite), monen pienemmän unelman yhteiseen toteuttamiseen (esim. viikonloppureissu kotimaassa, yhteistä aikaa viikoittain tai pieni remontti viihtyvyyden lisäämiseksi) tai jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaisen unelman toteuttamiseen, joka kuitenkin edesauttaa perheenä toimimista (esim. uuden taidon oppiminen lapselle, oma aika aikuiselle tai säästäminen mopokorttia varten nuorelle).
Kun olette päättäneet, millaisen unelmakartan haluatte toteuttaa, alkaa käytännön työn vuoro. Leikkaa, liimaa, sommittele, etsi. Vain mielikuvitus on rajana. Perheen pienimmät ovat innolla toteuttamassa käytännön unelmakarttaa. Myös erilaisia unelmakarttaohjeita on verkko pullollaan. Jokainen voi valita mieleisensä tavan toteuttaa kartan, kunhan yhteiset pelisäännöt ja aiheet ovat kaikille selvillä.
Aseta tavoite oikein ja saavutat sen
Ilman unelmia et pysty asettamaan tavoitteita. Ja ilman tavoitteita et pysty jakamaan tavoitteeseen pääsemistä pienempiin askeliin. Pienet askeleet ovat kuin tikapuut, joita pitkin kipuat askel kerrallaan ja tikapuiden yläpäässä asettamasi tavoite on toteutunut.
Mikä sitten on hyvä tavoite? Hyviä tavoitteita ovat sellaiset asiat, joiden eteen joudut näkemään hieman vaivaa ja muuttamaan asioita. Tavoite ei saa kuitenkaan olla liian haastava tai mahdoton toteuttaa. Lähtötilanteessa sinulla pitääkin olla tunne, että tavoite on mahdollista saavuttaa. Perheen yhteinen tavoite on realistinen ja vaatii kaikilta ponnistuksia tavoitteeseen pääsemiseksi. Jos tavoite taas on liian helppo, kaikki olisivat sen jo toteuttaneet.
Suunnittele askeleet kohti tavoitetta. Mitä pienempiä, sen helpompia ne ovat toteuttaa. Muista kehua ja onnitella itseäsi aina, kun saavutat pienenkin edistymisaskeleen. Kehu ja kannusta myös perheenjäseniäsi. Kaikkien yhteinen panos on yhtä tärkeää. Myös toteutunut unelma maistuu kaikista paljon paremmalta, kun jokainen on tehnyt töitä sen saavuttamiseksi.
Unelmakartasta kaunein taulu kotisi seinälle
Unelmakartoissa suositaan perinteisesti kuvien käyttämistä, koska ne stimuloivat ihmisen sydäntä ja mieltä paremmin kuin pelkkä teksti. Myös visuaalinen ilme on tällöin yleensä miellyttävämpi. Mielikuvitus saa siivet alleen katsellessasi kuvia, joilla on sinulle sanoma ja merkitys.
Tärkeää olisi laittaa valmis aarrekartta esille, näkyvälle paikalle. Näin muistat omat unelmasi ja tavoitteesi päivittäin. Kartasta voi myös napata kuvan puhelimeen, jolloin unelmat pysyvät mukanasi myös kotoa poissaollessasi. Katsellessasi karttaa, ajattele positiivisesti ja usko vahvasti haaveidesi toteutumiseen. Näin alitajuntasi alkaa pikkuhiljaa muuttamaan myös käytöstäsi sitä kohti. Kuin huomaamattasi teet siis asioita unelmasi eteen.
Unelmakarttoja voit tehdä useita. Jokainen perheenjäsen voi tehdä myös oman aarrekarttansa. Karttoja voi myös tehdä eri tarkoituksia varten (esim. unelmatyö; hyvinvointi; uuden asian oppiminen). Käyttökohteet ovat rajattomat ja vain omasta mielikuvituksestasi kiinni. Hyvä olisi myös päivittää tehtyjä karttoja muuttuvien tilanteiden mukaan. Kerran vuodessa tehty unelmakartta päivittää omat unelmat ja toteutuneet haaveet.
Koko perheen aarrekartta voi muuttaa perhearkenne
Unelmoi. Aseta tavoite. Määritä askeleet sitä kohti. Toteuta. Nauti ja onnittele itseäsi!
Tässä yhteenveto unelmakartan hyödystä ja voimasta. Yhteenkuuluvuuden tunne ja ponnistelut yhteistä tavoitetta kohti vahvistavat perheen sisäistä toimivuutta. Kaikki ovat tasavertaisina laatimassa tavoitteita ja unelmia. Yhteisiä unelmia.
Yhteisistä unelmista kasvaa iloinen ja onnellinen perhe.